A zöldségek egészségesek. Bőségesen tartalmaznak tápanyagokat, immunrendszerét erősítő vitaminokat, antioxidánsokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket. Az egészséges zöldségek fogyasztása nemcsak az egészségének tesz jót, hanem segíti az emésztését is.
Azonban még a zöldségeken belül is vannak olyanok, amelyek az átlagosnál is nagyobb arányban erősítik az immunrendszerét. Ezek a legegészségesebb zöldségek kifejezetten jót tesznek az egészségének, és erősítik az immunrendszerét is. Rendszeres fogyasztásukkal megvédi magát a fertőzésekkel szemben is. Ezeknek a zöldségeknek az egészségére gyakorolt többszörösen jótékony hatását ismerheti meg ebben a cikkben.
Spenót talán a legegészségesebb zöldség
A spenótot sötétzöld színe és talán kellemetlen íze miatt sokan nem szeretik. Talán Ön sem lelkesedik a spenótért.
A zord és nemszeretem külső mögött azonban felbecsülhetetlen belső értékek vannak a spenótban. Márpedig ezekért az értékekért érdemes sutba dobni ezzel a leveles zöldséggel szembeni ellenérzését.
A spenót talán a legtöbb vitamint és ásványi anyagot tartalmazó zöldség. A legegészségesebb saláta. A spenótban rengeteg A- és C-vitamin van. Igen gazdag gyulladást csökkentő és káros szabadgyököket megkötő antioxidánsokban is.
Sok olyan ásványi anyag van benne, például a cink, a szelén és a mangán, amelyek antioxidánsokként védik a szervezetét a gyulladásokkal szemben. Magas az E-vitamin tartalma is. A csontok építésében fontos szerepet játszó kalcium és foszfor tartalma is jelentős. Talán a spenót a legegészségesebb zöldség? Lehetséges. Határozottan azért nem mernénk ezt kijelenteni, mert a többiek is jót tesznek az egészségének.

Spenót nemcsak vitaminokban és antioxidánsokban gazdag, hanem omega-3 zsírsavakban is. Miért olyan fontosak ezek a telítetlen zsírsavak szervezetének? Kattintson a képre, és tudja meg!
Magas rosttartalma segíti az emésztést, és ezzel segít az emésztési betegségek elkerülésében is. Bőségesen tartalmaz omega-3 zsírsavakat, ami szintén csökkenti a gyulladást a szervezetben.
Főzéskor vitamintartalmának jelentős részét, akár felét is elveszíthetik a zöldségek. Különösen a C-vitamin tartalom veszélyeztetett, mert ennek jelentős része eltűnik főzéskor. Ezért érdemes nyersen, zölden fogyasztani a zöldségeket, például salátának összekeverve. Ha pedig mégis főzi, akkor érdemes rövid ideig főzni, hogy minél több maradjon meg bennük az értékes vitaminok tartalmából. Főzés helyett pedig érdemesebb párolva fogyasztani. Párolással a spenót megőrzi a benne lévő vitaminok jelentős részét.
Gazdag vitamin és ásványi anyag tartalmával szemben alacsony a kalóriatartalma, ezért fogyasztásával az elhízástól sem kell tartania.
Többféle B-vitamint is tartalmaz. Folsav és piridoxin tartalma jótékonyan hat a szív és érrendszer működésére, és a vérnyomás normális értékének a megőrzésére is.