Paprika
A paprika a citrom mellett a másik legismertebb C-vitamin forrás. Közismerten magas C-vitamin tartalmát tudományosan talán az az érdekesség bizonyítja a legjobban, hogy Szent-Györgyi Albert is a paprikából vonta ki a C-vitamint, amiért orvosi Nobel-díjat kapott. Sok vitamin van benne és kevés kalória. Ezért nemcsak védi és erősíti az immunrendszerét, hanem még a vonalaira is vigyáz, ha sok zöldpaprikát fogyaszt.
A zöld paprika nemcsak rengeteg C-vitamint tartalmaz, hanem sok folsavat is, ami az agy és az idegrendszer működését segíti. Magas az A-vitamin tartalma is, aminek fontos szerepe van a bőr egészségének és a látásnak a megőrzéséhez.
A paprika csípősségét okozó kapszacin jelentős fájdalomcsillapító hatással bír. Légúti fertőzéseknél, megfázásnál, torokgyulladásnál is jelentős gyulladást csökkentő hatása van.
Az ásványi anyagok közül sok káliumot, magnéziumot és vasat tartalmaz a paprika. A legegészségesebb zöldségek közötti versenyben biztos, hogy az élbolyban szerepel.